Elektrik İzole Eldiveni

Elektrik İzole Eldiveni
Elektrik İzole Eldiveni

Elektrik İzole Eldiveni

İzole Eldiven Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Günümüz koşullarında izole eldiven elektrik işlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Elektrikten koruyucu olan izole eldivenler iş güvenliğinin çok önemli kişisel koruyucu ekipmanlarından biri olmaktadır.  İzole eldiven, 36 kV’luk gerilimlerde manevralar yapan kişilerin manevra sırasında kullandıkları yalıtkan eldivendir. Bu eldivenler elektrik çarpmasına karşı kişileri korumak için doğru bir şekilde izole etmesi çok önemlidir. Elektrikçi eldiveni olarak bilinen izole eldiven elektrik enerjisi hatları ve elektrik panolarında çalışan kişiler için önemli bir korumadır.

İzole eldiven kullanılmadan ve her gün rutin şekilde üzerinde kesik delik ve ya başka bir hasar olmadığı durumu test edilerek kontrol edilmelidir. Ayrıca en ufak deliğin oluşu bile hayati önem taşımaktadır. İzole eldiven kullanılmadan öncesinde mutlaka şişirmeli ve de hava kaçağının olmayışı durumu kesinlikle kontrol edilerek kullanılmalıdır. Koruma riski faktörlerine göre de izole eldiven tercih edilmedir.

 DİKKAT : İzole eldivenlerde Raf Ömrü Diye Bir Şey Yoktur, Lütfen İtibar Etmeyiniz.

UNUTMAYINKİ TEST PERİYODLARI AYNI ZAMANDA YASAL SORUMLULUKTUR.  

DÜNYADA VAR OLAN EN ESNEK VE TESTTEN GEÇEREK KULLANABİLECEĞİNİZ ELDİVEN MARKASI İzole Eldiven Kullanım Süresi Hakkında
  İzole Eldiven Kullanım Süresi Hakkında
DİKKAT : İzole eldivenlerde Raf Ömrü Diye Bir Şey Yoktur, Lütfen İtibar Etmeyiniz.
UNUTMAYINKİ TEST PERİYODLARI AYNI ZAMANDA YASAL SORUMLULUKTUR.
DÜNYADA VAR OLAN EN ESNEK VE TESTTEN GEÇEREK KULLANABİLECEĞİNİZ

DİKKAT: ELEKTRİK Eldiven izole eldivenler  6 ayda bir Yüksek Gerilim CE Avrupa standartı EN60903 yönergelerine veya ASTM D120 göre test edilmelidir veya kesinlikle servisten kaldırılmalıdır.
ELEKTRİK  İZOLE ELDİVENLERİ İNCELEYİN…
Günümüzde İzole eldivenler için iki ayrı standart belirlenmiştir bunlarda özellikle Kuzey Amerika merkezli NFPA 70E nin tarif ettiği ve ASTM D120 olarak belirlenen standart ki bu standart kendi içinde oldukça fazla alt başlıklarda tarif edilmiştir. Diğer bir standart ise Avrupa standartıdır EN60903 : 2003 ve bu standar yine izole eldivenlerin 6 ayda bir periyodik testlerden geçmesi gerektiğini açıklamaktadır.
DİKKAT : Dünyada sadece ELEKTRİK eldiven malzemeleri periyodik testlerden geçer… Amerikan standartlarının çok çok üzerinde Teknoloji ile üretim yapar ve beklentilerin üstünde ihtiyaçlara cevap verir…
Tüm Elektrikle Çalışan Her düzey elektrik şebekesinde Kullandıkları malzemelerin Test Süreleri NFPA 70E ve OSHA nın belirtikleri test periypodları şöyledir.
1. İzole Eldiven Test periyodu her bir 6 ayda bir kez. ( EN 60903, ASTM D120 )
2. İzole Kolluklar için test periyodu her bir 12 ayda bir kez ( ASTM 1051-08 )
3. İzole paspaslar için test periyodu her bir 12 ayda bir kez . (  EN 61111:2009, ASTM D4798.1 )
4. İzole çubuklar/stankalar için test periyodu 24 ayda birdir  ( OSHA 1910, 269(J)
5. Geçici topraklama malzemeleri için test süresi her bir 3 yılda bir kez (ASTM F2249 4.4)
Not: Yukardaki Testleri uluslar arası test süreleridir, testleri yapmadığınız taktirde yasal olarak o malzemeyi kullanımdan kaldırmanız gereklidir.
NOT ve DİKKAT : Yukardaki Test Periyodlarının Amerikan ANSI standart, NFPA, OSHA standartlarında test süreleri olduğu ve bu standartların hali hazırda dünyada var olan oldukça detaylı ve yüzlerce güvenlik açığı kapatılmış Amerikan menşeli ISG malzeme olduğu düşünüldüğünde dünyanın diğer yerlerinde üretilmiş ISG malzeme test sürelerinin çok daha kısa olması kaçınılmaz olacaktır. İşletmenizde ISG Malzemeleriniz YUKARDA BELİRTİLEN TEST PERİYODLARI GEÇMİŞSE KİMYASAL ÖMÜRLERİ DOLMUŞ DEMEKTİR ve BU TÜR MALZEMELERİ KULLANMANIZ DURUMUNDA HİÇ BİR CAN GÜVENLİĞİNİZİ SAĞLAMIYACAĞI ANLAMINA GELECEKTİR ve İŞ KAZALARINDA BU SÜRE AŞIMLARI İŞ GÜVENLİK YASASI İHLALİ SAYILIR VE YASAL SORUMLULUKLARI VARDIR..

Elektrikten Korunmak İçin Eldivenler

Elektrik ile çalışanların en fazla önem vermeleri gerektiği şeyin kuşkusuz elektrik izole eldivenleri olması gerektiğini Türkiyede bir çok önemli kuruluşta eğitim faliyetlerinde belirtmiş ve üzerinde durmuş bulunmaktayız bu doğrultuda aşağıdaki 3 tip eldiven kişinin korunması için gerekli ve elzem malzemelerdir.

1. Deri Eldiven: Bu eldivenler özellikle izole eldivenleri korumak için mutlaka kullanımaldır. Bu şekilde giyilen deri eldiven izole eldivenleri yırtılmalara, çizilmelere, kesilmelere ve metal partiküllerin batmasını önleyecektir.
2. İç Eldiven : İzole edliven içine giyilen oldukça ince ve ter almaya ve izole eldiveni giyip çıkarırken oluşan ter kaynaklı giyme çıkarma zorluklarının aşılmasına ve konfor içinde çalışmasına yardımcı olan bir eldivendir. (sağlık şartları uygun ise pudrada olabilir)

3. İzole Kauçuk eldiven : Bu eldivenler karşılaşılan çalışma voltaj seviyesine göre sınıflandırılmış ve 6 adet sınıftan meydana gelen elektrik izolasyon eldivenleridir.

Elektrikle çalışan birinin hiç kuşkusuz dikkate alması gerektiği en önemli konu kauçuk izole eldivendir. Eldivenler şu şartları minimum karşılaması gerekmektedir. Yüksek dielektrik mukavemetlerine, esneklik ve dayanıklılık ile birlikte fiziksel mukavemetlere. Eldivenler ASTM D120 gereklerini ve belirtiği özellik ve aynı zamanda ASTM D120/IEC903 test özelliklerinide karşılamalıdır.

 

İzole Eldivenler Konusunda Oldukça Detaylı ve Kapsamlı Olan NFPA 70E ve ASTM D120, OSHA Gereklerinin İncelenmesidir.

Dikkat : EN60903 : 2003 izole eldivenler için 6 ayda bir test şartı ortaya koyar :

1. 6 Ayda bir mutlaka test edilmelidir. Test edilemeyen eldivenler kesinlikle geri dönüşüm/çöpe gönderilmelidir.
2. 6 ayda test edilmeyenler eldivenler geri dönüşüme gönderilmeli ve kesinlikle kullanılmamalıdır

Elektrik İzole Eldiveni

Elektrik İzole Eldiveni
Share this post

There are no comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter'a basın

Alışveriş kartı

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Canlı Destek