Gaz Maskesi Çeşitleri

Gaz Maskesi Çeşitleri
Gaz Maskesi Çeşitleri

Gaz Maskesi Çeşitleri

Gaz maskesi kullanımı her ne kadar artmış olsa da yeterli seviyede olmadığı açık. Günümüz türkiyesini ele alacak olursak iş güvenliğinden öte kendi sağlığımızı da çok düşünmediğimiz açık. Belki umursamama belkide başımıza gelecekleri çok kestiremediğimizden güvenlik ürününü kullanımında bir boş vermişlik hali içindeyiz. Gaz maskesi kullanımı açısından bakacak olursak da durum çok farklı değil.

Gaz maskesi çeşitlerine girmeden önce gaz maskesi nedir? Ne için kullanılır? sorularına cevap vermek gerektiğini düşünüyorum. Ortamda bulunan zehirli gaz ve türevlerine karşı koruyan, özel olarak yapılmış ve yüze geçiriline güvenlik ürüne gaz maskesi diyoruz. Gaz maskeleri kimyasal gazlara karşı kullanıldığı kadar özel toz filtreleri ile toz+gaz gibi çok fonksiyonlu olarak da kullanılabilmektedir. Bazı iş ortamlarında toz ve zehirli gaz birlikte bulunduğundan konbine filtreler tercih edilmektedir.

Tam yüz maskesi, Daha etkili koruma için başlık ve elbise ile.

Gaz Maskesi Çeşitlerine Genel Bakış

Maske çeşitleri hava beslemeli ve hava beslemesiz olarak ikiye ayrılsa da en çok kullanılan gaz maskesi tipi olan hava besleme siz maskeleri ikiye ayırıp üç temek kategoride incelemek daha faydalı olacaktır. Bunların dışında acil kaçış maskeleri gibi değişik isim altında maske tipleri olsa da bunlar aşağıdaki maske kategorilerinden birine dahil edilmektedir.

  • Tam yüz maskesi
  • Yarım yüz maskesi
  • Hava beslemeli maskeler

Tam yüz gaz maskeleri ile yarım yüz maskeleri aynı filtre yapısına sahiptir. Havayı filtre etme kapasiteleri de aynıdır (aynı marka maskeler için). Yaygın olarak kullanılan 3m maske, drager maske gibi markaların filtreli her iki model içinde kullanılabilir şekilde üretilmektedir. Tek farkları yüzü kapatma oranlardır. Gözlerin kimyasal maddelere karşı hassasiyeti ve biyolojik mikrop, virüs gibi bulaşıcı organizmaların gözlerden bulaşma riski unutulmamalıdır. Hava beslemesiz filtreli maskelerin bazı avantaj ve dezavantajları vardır. Avantajları;

  • Bulunabilecek en ucuz solunum koruma yöntemidir
  • Kullanımı basittir

Dezavantajları;

  • Hava kaçaklarına karşı etkisizdir
  • Farklı yüz şekillerine tam uyum sağlaması zordur

Hava beslemeli sistemlerde (SCBA – Self Contained Breathing Apparatus) özel olarak yapılmış filtre sistemi bulunmaktadır. Bu filtrelere bağlı olan fan ve batarya dış havayı filtrelere iterek temizlenmesi sağlar, temiz hava böylece filtrelerden maske hortumuna geçmiş olur. Fan sistemi devamlı maske içini hava ile beslediği için artı bir basınç olacaktır. Maske içerisindeki basınçlı hava herhangi bir sızdırma yada kaçak durumunda dışarı doğru çıkacaktır. Böylece zehirli yada biyolojik olarak kirlenmiş havanın içeri girmesi engellenmiş olur. Hava beslemeli gaz maskelerinin avantaj ve dezavantajlarına bakacak olursak;

  • Sızdırmaya karşı korumalıdır
  • En etkili korunma yöntemidir
  • Pahalı sistemlerdir
  • Pil ömrü sınırlıdır
  • Sivil kullanım için uygun değildir

Genel olarak maske çeşitlerini incelemeye çalıştık. Aklınızda takılan soruları aşağıdaki yorum kısmından sorabilir, eksik gördüğünüz noktaları yazarak bize yardımcı olabilirsiniz.

Share this post

There are no comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter'a basın

Alışveriş kartı

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Canlı Destek